U bevindt zich op: Nieuws

Examen klaar, feesten maar

15 juni 2019
Jongeren gooien boeken in de lucht

Als het werk is gedaan en het diploma hopelijk gehaald, kan de vlag uit. Er zijn examenfeestjes. Hoe zorgt u voor een geslaagd feest zonder dat jongeren alcohol drinken, thuis of ergens anders?

De eindexamenperiode is een spannende tijd voor uw kind. Er zijn examenfeestjes om te bezoeken en misschien wil uw minderjarige zoon of dochter wel zelf zo’n feest organiseren. Hoe zorgt u voor een geslaagd feest zonder dat jongeren alcohol drinken, thuis of ergens anders? In een folder van Mondriaan Alcohol- en drugspreventie  staan een aantal praktische tips voor u op een rij. 

Feestelijke drankjes zonder alcohol 

Praten met andere ouders en samen nadenken over regels en toezicht op feestjes maakt het makkelijker om een alcoholvrij feest te organiseren. Er zijn ook leuke feestelijke drankjes zonder alcohol die je kunt serveren. Zorg er samen voor dat de kinderen geen drank meenemen of deze elkaar cadeau doen. Geef aan dat u niet wil dat uw kind ergens indrinkt. 

Bespreek de regels

Bezoekt uw kind  eindexamenfeesten kies dan een goed moment vooraf aan de feesten om een gesprek te voeren, doe dit niet vlak voor vertrek. Geef uw grens duidelijk aan: NIX onder 18. Maak duidelijk dat u indrinken voor een feest niet toestaat: thuis niet en ook elders niet. Toon interesse na thuiskomst van het feest, zo kunt u inschatten of uw kind misschien toch (teveel) gedronken heeft. Bespreek dan waar het mis gegaan is en verbindt er eventueel consequenties aan, zoals een feest overslaan. 

Voor meer informatie en vragen over alcohol- en drugsgebruik kunt u contact opnemen met het team Mondriaan Alcohol- en drugpreventie.