U bevindt zich op: Nieuws

De week van de teek

15 april 2019

Met de lente begint ook het tekenseizoen. Een tekenbeet kan een risico voor de gezondheid zijn. Controleren op teken blijft daarom belangrijk.

Wie graag recreëert in een groene omgeving zoals bos, duin, park of tuin, maar vooral wie professioneel in het groen werkt heeft een grote kans op een tekenbeet. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme.

Teken zijn erg kleine, platte spinachtige diertjes. Ze zijn te vinden in bossen en duinen, maar  ook in parken en tuinen. Teken zitten vooral in “het groen” op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras en een laag verterende bladeren of mos. Teken vallen niet vanuit een boom op mensen.

Waarom kan een tekenbeet gevaarlijk zijn?

Door een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme oplopen. Om die reden moet u zich, na een bezoek aan het groen, regelmatig op tekenbeten controleren. Heeft een teek u gebeten? Dan is het belangrijk om de teek snel te verwijderen en gedurende drie maanden te letten op de eerste symptomen van de ziekte van Lyme.

Hoe kunt u controleren op tekenbeten?

In dit filmpje ziet u op welke manier u het beste kunt controleren op tekenbeten. Controleer systematisch: eerst kleding en dan lichaam,  Ziet u een teek? Verwijder deze met een puntig pincet of met een voor goedwerkende tekenverwijderaar. Noteer in uw agenda de plek waar de teek is verwijderd. U kunt uw tekenbeet ook registreren op de website tekenradar. Handig hulpmiddel is de app die het RIVM heeft ontwikkeld. Hier vindt u niet alleen allerlei informatie maar kunt u ook een alarm instellen zodat u altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit per regio.

Meer informatie vindt u op de website: weekvandeteek.