U bevindt zich op: Nieuws

De week van de teek

20 april 2021
teek in verschillende stadia op nagel

Doe de check na werken of recreëren in het groen en voorkom de ziekte van Lyme.

Steeds meer mensen zoeken natuurgebieden op om te sporten of te ontspannen. Wie graag recreëert in een groene omgeving zoals bos, duin, park of tuin, maar vooral wie professioneel in het groen werkt heeft een grote kans op een tekenbeet.

Voor het eerst is onderzoek gedaan naar waar teken bijten. Bij kinderen bijten teken zich vaker vast op hoofd en nek, en bij volwassenen vooral op de benen. Teken bijten zich minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek. Maar als ze daar bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd. Dit verhoogt de kans op de ziekte van Lyme.

Teken zijn erg kleine, platte spinachtige diertjes. Ze zijn te vinden in bossen en duinen, maar  ook in parken en tuinen. Teken zitten vooral in “het groen” op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras en een laag verterende bladeren of mos. Teken vallen niet vanuit een boom op mensen.

Waarom kan een tekenbeet gevaarlijk zijn?

Door een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme oplopen. Om die reden moet u zich, na een bezoek aan het groen, regelmatig op tekenbeten controleren. Heeft een teek u gebeten? Dan is het belangrijk om de teek snel te verwijderen en gedurende drie maanden te letten op de eerste symptomen van de ziekte van Lyme.

Hoe kunt u controleren op tekenbeten?

In dit filmpje ziet u op welke manier u het beste kunt controleren op tekenbeten. Controleer systematisch: eerst kleding en dan lichaam,  Ziet u een teek? Verwijder deze met een puntig pincet of met een voor goedwerkende tekenverwijderaar. Noteer in uw agenda de plek waar de teek is verwijderd. U kunt uw tekenbeet ook registreren op de website tekenradar. Handig hulpmiddel is ook de app die het RIVM heeft ontwikkeld. Hier vindt u niet alleen allerlei informatie maar kunt u ook een alarm instellen zodat u altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit per regio.

Meer informatie vindt u op de website: weekvandeteek.