U bevindt zich op: Nieuws

CoronaMelder

10 oktober 2020
CoronaMelder op telefoon

Voorkom dat je onbewust een ander besmet, download de app.

Vanaf vandaag kunnen alle inwoners van Nederland de CoronaMelder installeren op hun mobiele telefoon. De app is ontwikkeld door de Rijksoverheid en kan een belangrijk extra hulpmiddel zijn in de strijd tegen het coronavirus. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

Hoe werkt de app?

De app weet niet wie je bent en waar je bent. Er worden geen locatiegegevens van deelnemers gebruikt, maar bluetooth. Hoe alles precies geregeld is leest u hier of op de website van de Rijksoverheid waar u ook de app kunt downloaden op uw telefoon.

De CoronaMelder-app stuurt je een melding als je langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en of je je moet laten testen. Zo weet je na een melding dat je meer kans hebt om besmet te zijn en kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven voordat je je ziek voelt.

Aanvulling

CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Met de app kunnen ook mensen worden geïnformeerd die niet naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek. De app weet niet wie of waar je bent. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Het is belangrijk dat je je blijft houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen.

Meer informatie

Er zijn de afgelopen maanden een aantal misvattingen rondom de app ontstaan. De app gebruikt bijvoorbeeld geen locatiegegevens maar Bluetooth. De app wisselt willekeurige codes uit met andere telefoons. In deze codes staan geen persoonsgegevens of locatiegegevens van deelnemers. De app weet dus niet wie je bent en ook niet waar je bent. In dit pdf worden de 8 meest voorkomende misvattingen ontrafeld.