U bevindt zich op: Nieuws

Corona & ventilatie in scholen

03 september 2020
Kinderen in klaslokaal

Luchtverversing is belangrijk voor gezonde lucht in scholen.

De scholen zijn weer gestart. Voor een gezond en prettig binnenmilieu op school is ventilatie belangrijk. Verse lucht is nodig om goed te kunnen concentreren en fit te blijven in de klas. Maar daarnaast zorgt ventilatie ook voor een kleiner risico van verspreiding van ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld het coronavirus.

Er zijn tot op heden weinig aanwijzingen dat ventilatie een belangrijke rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus. De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  • Bij klachten blijven leerlingen en leerkrachten thuis en laten zich testen.
  • Regelmatig goed handen wassen en hoesten en niezen in de elleboog.
  • Het houden van anderhalve meter afstand.

Het RIVM heeft de inzichten hierover samengevat. Zie: https://lci.rivm.nl/ventilatie-en-covid-19.

Ventilatie in schoolgebouwen: wat kan een school zelf doen?

Ventileren is het voortdurend verversen van lucht: zowel door het afvoeren van vuile lucht als het aanvoeren van verse buitenlucht. Wat betekent dat voor klaslokalen in schoolgebouwen? Lees meer over ventilatie en corona in schoolgebouwen op weeropschool.nl
Op basis van de adviezen van het RIVM is door de VO-raad een Handreiking Ventilatie gemaakt voor het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en het speciaal onderwijs.

Wat kan de GGD doen?

De GGD controleert schoolgebouwen niet en kan niet onderzoeken of ventilatie in een school voldoet aan het bouwbesluit. Daarvoor zijn de eigenaars van de schoolgebouwen zelf verantwoordelijk. Installatie adviesbureaus of bouwkundigen kunnen door hen ingehuurd worden om onderzoek te doen naar de capaciteit van het ventilatiesysteem.

Als de ventilatiecapaciteit in een schoolgebouw niet voldoet aan de in het bouwbesluit gestelde eisen kan de GGD weliswaar meedenken over de mogelijke opties, maar ook dan zal de GGD zelf geen onderzoek aan het gebouw doen. De gebouweigenaar zal samen met een door hem ingehuurde installatie-adviseur het beste de technische opties op een rijtje kunnen zetten.

Waar kunt u terecht met vragen?

Voor vragen over de kwaliteit van de ventilatie op een school is een loket ingericht door het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie Scholen (LCVT). Hier kunt u uw vraag stellen

Voor vragen kunt u ook terecht bij de Corona-informatielijn van de GGD Zuid Limburg op het nummer: 088 - 880 50 05 (7 dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur).