U bevindt zich op: Nieuws

Corona en thuisblijven

30 maart 2020
Vader en dochter snijden groente

Hoe pas je je leefstijl aan en blijf je in balans? Bekijk onze tips.

Corona heeft ons allemaal aan huis gekluisterd. Voor de een is dat een grotere overgang dan voor de ander. Maar dat het een andere leefstijl vraagt, is duidelijk. Niet alleen voor je lichamelijke gezondheid maar ook om goed in je vel te blijven zitten. 

Voeding

Juist nu is het goed om eens naar je voedingspatroon te kijken. Een goede weerstand is onmisbaar. 
Op de pagina Coronavirus en voeding van het Voedingscentrum vind je niet alleen informatie over gezonde voeding maar ook tips over hoe je je boodschappen slim plant. Wat kun je bewaren en hoe lang, hoe ga je veilig om met bezorg- en afhaalmaaltijden, heb je extra vitamines of supplementen nodig? Op deze vragen geeft het Voedingscentrum antwoord. Tip: ga eens samen met je kinderen koken. 

Beweging

We bewegen misschien minder, omdat we niet naar de sportschool of sportclub kunnen gaan of omdat ‘even de natuur in’ ook beperkt is vanwege de maatregelen van de overheid. Maar het is niet onmogelijk. Kijk eens wat je thuis kunt doen. Op het YouTube-kanaal Alles over sport vind je allerlei oefeningen. Kun je traplopen? Doe dat een aantal keer achter elkaar; dat is heel goed voor de conditie. En denk ook eens aan het televisieprogramma Nederland in Beweging, elke dag om 06.00, 10.15 en 13.25 uur op npo1.

Tips voor ouders

De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe zorg je voor dagritme én afwisseling. Hoe begeleid je je kinderen bij het schoolwerk. Hoe ga je om met het mediagebruik van kinderen. Het Nederlands jeugd Instituut geeft tips advies.  

Daglicht

Kun je naar buiten, al heb je een balkon, maak gebruik van het daglicht. Daglicht zorgt er niet alleen voor dat je lichaam vitamine D aanmaakt maar zorgt ook voor een beter humeur. Even een beetje zon doet wonderen. Denk wel aan het beschermen van je huid.  

Contact houden met elkaar

En dat is ook een hele verandering: we kunnen niet meer op bezoek bij familie en vrienden. Vooral voor de kwetsbare mensen in onze samenleving en hun naasten is dat moeilijk; ouderen of mensen met een beperking die in een woonvorm leven. Of kinderen die in een leefgroep wonen. Bel eens wat vaker of maak zoveel mogelijk gebruik van de digitale middelen die er zijn: beeldbellen, een berichtje met een foto sturen….Zo kun je toch nog contact houden op een leuke manier.