U bevindt zich op: Nieuws

Controleer regelmatig op tekenbeten

09 juli 2020
Teek op duimnagel

Een tekenbeet kan een risico voor de gezondheid zijn. Controleren blijft daarom belangrijk

Wie geniet van het groen, zou een tekencheck moeten doen. Jaarlijks bijten 1,5 miljoen teken iemand in Nederland, vooral tussen maart en oktober met een piek in juni en juli. De meeste mensen worden niet ziek van een tekenbeet. 

Controleer op tekenbeten

Het is verstandig om snel een tekencheck te doen nadat u in een groene omgeving bent geweest, ook in eigen tuin. Bent u gebeten door een teek? Verwijder de teek zo snel mogelijk, dat verkleint de kans om ziek te worden. Noteer de datum van de tekenbeet en de plek waar gebeten is. Houd deze plek drie maanden in de gaten. In dit filmpje ziet u hoe een teek het beste verwijderd kan worden.

Ziek na een tekenbeet

Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme. Neem contact op met de huisarts als u een ring- of vlekvormige uitslag ziet waar de teek heeft gezeten of als u last krijgt van koorts of andere klachten.

TBE (tekenencefalitis)

Teken kunnen ook andere ziekteverwekkers overdragen. In bepaalde gebieden in Nederland kunnen teken tekenencefalitis(TBE)-virus overbrengen. Deze gebieden zijn de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, Twente en de Achterhoek. Hoewel het risico op TBE na een tekenbeet vele malen kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten. Ongeveer 1 op  1500 teken zijn besmet met het TBE virus.