U bevindt zich op: Nieuws

Bescherm je huid tegen huidkanker

18 april 2019
Zon

Geniet van de zon, maar houd de zonkracht in de gaten! Omdat het nog best fris kan zijn is het zonnetje erg verraderlijk.

Veel mensen denken dat het dan niet nodig is om te smeren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meet voortdurend de zonkracht. De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette straling van de zon. UV-straling zorgt dat de huid verbrandt, sneller veroudert en veroorzaakt huidkanker. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller de huid verbrandt. En dat kan ook al in april het geval zijn.

Bescherming is daarom belangrijk, want huidkanker is de meeste voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op huidkanker verkleinen is simpel: bescherm uzelf en vooral uw kinderen goed. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de zon.

Wat kunt u doen?

KWF kankerfonds heeft een app ontwikkeld die een persoonlijk zonadvies geeft op basis van de zonkracht op uw locatie en uw huidtype. In één oogopslag zie u hoe sterk de zon is en welke zonbescherming nodig is. Met het beantwoorden van 6 vragen krijgt u duidelijke tips voor uw huid. 

Heeft u vragen over wat u het beste kunt gebruiken,  Spray, lotion of toch een crème? Of wilt u weten wanneer u moet smeren? Word je met factor 50 wel bruin?  En is een goedkope zonnebrandcrème net zo goed als een duurder merk? Lees ook de feiten en fabels over zonbescherming.

Geniet van de zon, maar met mate. En een klein beetje zon hebt u nodig om gezond te blijven, want de UV (ultraviolet) straling van de zon zorgt er ook voor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt.