U bevindt zich op: Nieuws

Ben jij tussen de 19 en 26 jaar? Haal dan nu kosteloos de HPV-vaccinatie

08 maart 2023

Met twee prikken beschermd tegen zes soorten kanker

In 2023 staat de HPV 18+ vaccinatiecampagne centraal. Jongeren die zijn geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 worden uitgenodigd voor een HPV-vaccinatie. Met deze vaccinatie ben je beschermt tegen zes soorten kanker. Je hebt twee prikken nodig voor een goede bescherming. Tussen de 2 vaccinaties moet minimaal 5 maanden inzitten. Plan je afspraak op hpvafspraak.nl of loop binnen op een van onze vaccinatielocaties in Zuid-Limburg.

Wat is HPV?

Kinderen en jongeren kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Maar wat is HPV precies?
HPV is een virus, het humaan papillomavirus. Van het virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Zonder dat je het weet, kun je iemand anders besmetten. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek. Meestal ruimt het lichaam het zelf op. Soms is dit niet het geval. Dan kan HPV op latere leeftijd kanker veroorzaken.

Waarom is een HPV-vaccinatie een goed idee?

Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker aan de vagina, de schaamlippen of in de mond- en keelholte. Bij mannen is dat penis-, anus- of mond- en keelholtekanker. De HPV-vaccinatie beschermt hiertegen. Bij vrouwen kan een vaccinatie tenminste 74% van kanker door HPV voorkomen. Bij mannen is dat 81%. Dat zijn ruim 800 vrouwen en 300 mannen die geen kanker krijgen door HPV. Met een HPV-vaccinatie bescherm je jezelf tegen 6 soorten kanker.

Vaccinatielocaties

Vanaf 2 februari 2023 worden de HPV-vaccinaties gezet vanuit Maastricht, Heerlen en Geleen. Naast een afspraak maken (telefonisch of online) is het vanaf 4 maart ook mogelijk om iedere dag binnen te lopen op onze 3 vaccinatielocaties in Zuid-Limburg.

Naast de HPV18+ campagne loopt ook de campagne van het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar.  

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen over het HPV-virus, de vaccinatie of wil je graag jouw twijfels bespreken? Neem dan contact op met de HPV-informatielijn Zuid-Limburg. Ook voor praktische vragen over jouw afspraak of de locatie kun je hier terecht. Onze collega's staan van maandag t/m vrijdag tussen 8.30-17.00 uur klaar om je verder te helpen.

088 - 8805005 - Optie 3