U bevindt zich op: Nieuws

Aziatische tijgermug aangetroffen in Valkenburg aan de Geul

01 oktober 2019
tijgermug

tijgermug

In de gemeente Valkenburg aan de Geul is een Aziatische tijgermug aangetroffen. Help verspreiding voorkomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet nader onderzoek naar de aanwezigheid van deze mug in de omgeving en heeft hierover de bewoners in een straal van 500 meter van de vindplaats geïnformeerd. Mensen wordt verzocht om stilstaand water buiten weg te nemen.

Verspreiding

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. Verder speelt transport over de weg een rol bij de verspreiding van de Aziatische tijgermug. Eitjes van de tijgermug kunnen overleven tijdens het transport en worden zo verplaatst tussen landen. De tijgermug legt eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in gebruikte banden, dakgoten en regentonnen is een geschikte broedplaats. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn dat niet. Daarom is het belangrijk dat u deze kleine bakjes met water in uw eigen omgeving verwijderd.

Bestrijding

De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat deze infectieziekten kan overdragen. In Nederland is dit nog niet voorgekomen en hier vormt de tijgermug op dit moment ook geen risico. Om te voorkomen dat de mug zich in Nederland vestigt gaat de NVWA de mug bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. De bewoners van Valkenburg die in een zone tot 500 meter van de vindplaats van de tijgermug wonen of werken hebben een brief ontvangen van het NVWA. In dit gebied zal men actief de geschikte broedplaatsen verwijderen of behandelen met een larvedodend middel. Dit middel is ongevaarlijk voor andere dieren en mensen. Groente en fruit uit tuinen die in aanraking zijn geweest met dit middel kunt u gewoon eten.

Meer informatie en vragen

Heeft u vragen over de tijgermug dan kunt u contact opnemen met de NVWA:

0900 - 0388

Meer informatie over de Aziatische tijgermug vindt u ook op de website van de NVWA: www.nvwa.nl (zoek op tijgermug).

Heeft u vragen  met betrekking tot gezondheid neem dan contact op met de afdeling infectieziekten van de GGD Zuid Limburg

088 - 880 50 70