U bevindt zich op: Nieuws

Apenpokkenvirus (Monkeypox) in Nederland

17 juni 2022

De GGD’en en de bestrijding van het apenpokkenvirus (monkeypox).

Publicatiedatum: 23 mei 2022
Laatste update: 13 juni 2022

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Daarom is het goed om alert te zijn.

Op 20 mei zijn ook in Nederland de eerste besmettingen met het apenpokkenvirus (monkeypox) bevestigd. De ziekte is inmiddels door het ministerie van VWS aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen, laboratoria en andere behandelaren nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten melden bij de GGD. Zo kan het RIVM de verspreiding van het virus in de gaten houden zodat passende maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding genomen kunnen worden.

Zo herkent u monkeypox

Als u Monkeypox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en/of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u  een uitslag die zich over uw lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een Monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. U kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken geneest u vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Wat moet u doen?

  • Bent u ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Krijgt u klachten? Bel dan meteen met de huisarts of de GGD. Ook als u twijfelt.
  • Had u de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met Monkeypox? Ga dan in quarantaine en bel met de huisarts of GGD.
  • Heeft u blaasjes op uw lichaam, bel dan direct met uw huisarts of GGD. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.

Heeft u monkeypox? Dan blijft u thuis in isolatie tot u helemaal genezen bent. Zo voorkomt u de verspreiding van het virus. Zolang u symptomen hebt, kunt u het virus namelijk doorgeven.

Kleine kinderen met blaasjes hebben in vrijwel alle gevallen waterpokken. U hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met de huisarts, tenzij u de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika bent geweest, of de afgelopen 3 weken contact had met iemand met monkeypox.

Wat doet de GGD?

Monkeypox kan worden aangetoond met een test. De GGD test via het Centrum Seksuele Gezondheid mensen uit specifieke doelgroepen die misschien met het virus zijn besmet. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Vragen?

Heeft u vragen over Monkeypox? Neem dan tijdens kantoortijden contact op met de GGD Zuid Limburg via 088 880 50 70. Heeft u klachten? Bel met uw huisarts of het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD.

Meer informatie over het virus is te vinden op de website van het RIVM en rijksoverheid.nl.

Links