U bevindt zich op: Nieuws

Anticonceptiebus frist kennis op

20 augustus 2019

Als jongeren gaan studeren, gaan ze nieuwe contacten aan. We weten dat de helft van de jongeren met 18 jaar seksueel actief wordt. Goed om de kennis die zij hebben over veilig vrijen op te frissen. Vaak hebben ze in de onderbouw wel voorlichting gehad, maar lang niet altijd over alle anticonceptiemethoden.

We willen dat jongeren weten wat er allemaal is, om zelf een keuze te kunnen maken wat bij ze past. Sociaalverpleegkundige Suzan en Inge van onze GGD waren op 19 augustus bij de Inkom in Maastricht aanwezig met de Anticonceptiecamper, om met jongeren het gesprek aan te gaan over anticonceptie. In de bus is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis en de hedendaagse mogelijkheden om zwangerschap te voorkomen te zien. Zo brachten de Arabieren al eeuwen vóór Christus steentjes in de baarmoeder van  kamelen in zodat deze niet zwanger zouden kunnen worden en dronken de Indianen een soort thee met een extract van gedroogde zaadballen van de bever. Je kunt je afvragen hoe goed deze methoden werkten?

Gelukkig zijn er tegenwoordig een hele boel betrouwbare opties. Door middel van een quizje konden de jongeren hun kennis testen en natuurlijk waren onze deskundigen er om antwoord te geven op alle vragen. Vooral ook die van de jongens, die vaak nog nooit een spiraaltje of staafje hebben gezien. Meiden weten soms niet dat er meerdere soorten pillen zijn, met verschillende hormoonsamenstellingen.

Speciaal tijdens de introductiedagen van het WO, HBO en MBO toert de camper langs verschillende steden. Op dinsdag 3 september a.s. doet de Anticonceptiecamper het VISTA College in Heerlen aan.