U bevindt zich op: Nieuws

24 maart Wereld Stop tuberculose dag

15 maart 2018

'Iedereen kan de tering krijgen, maar het hoeft niet!'

Veel mensen kennen de ziekte tuberculose niet meer, maar het woord tering kennen ze wel. Tuberculose (TBC), vroeger tering genoemd, is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. TBC staat nog steeds in de top 3 van meest voorkomende meldingsplichtige infectieziekten in Nederland. Iedereen kan tuberculose krijgen, maar door een juiste diagnose en behandelingen met goede medicijnen kan tuberculose genezen worden. Doe de quiz om je kennis te testen over TBC.

RIVM publiceert cijfers over tuberculose

De cijfers die het RIVM op 19 maart gepubliceerd heeft bieden goed nieuws. In 2017 werd bij 787 patiënten in Nederland tuberculose vastgesteld. Dat is 11% minder dan in 2016 toen er 889 patiënten waren. Dat brengt ons iets onder het niveau van 2014 (814).

Nederland heeft de verspreiding van tuberculose goed onder controle. Dat komt doordat er kennis is en een goedwerkend systeem van TBC-opsporing en TBC-behandeling. En dat is hard nodig in een tijdperk waarin tuberculose minder vaak voorkomt, maar mensen over de hele wereld reizen en verhuizen. Met 10 miljoen nieuwe gevallen van tuberculose per jaar en de toename van tbc –bacteriën die immuun voor de standaardbehandeling blijken, blijft tuberculose een bedreiging. Daarom blijft aandacht noodzakelijk en is er de Wereld Stop Tuberculose dag.