U bevindt zich op: Nieuws

10 november Dag van de mantelzorg

05 november 2018
Moeder en dochter

Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg.

Mensen doen dit uit liefde voor elkaar, maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is.

Steun voor mantelzorgers is hard nodig

Je leven in balans hebben, mee kunnen doen in de samenleving, fysieke gezondheid, levenslust,  veerkracht …. ..alles wat we tegenwoordig onder het begrip ‘positieve gezondheid’ verstaan is voor iedereen belangrijk. Zowel voor de mantelzorger als voor degene die mantelzorg nodig heeft.
Maar hoe doe je dat als je mantelzorger bent. Onderzoek laat zien dat mantelzorg een behoorlijke druk op je leven kan leggen.

Nieuw onderzoek toont sterke stijging aantal mantelzorgers aan

Onlangs heeft de GGD een onderzoek afgerond naar de ontwikkelingen in mantelzorg tussen 2008 en 2016. De resultaten zijn sinds deze week beschikbaar: Trends in mantelzorg (PDF, 1,12 MB). Het aantal mantelzorgers is sterk gestegen en er zijn ook steeds meer mantelzorgers overbelast. Naar verwachting stijgt het aantal mantelzorgers in de toekomst omdat mensen steeds ouder worden en langer thuis blijven wonen. Dat betekent dat ook de overbelasting van mantelzorgers verder stijgt. Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers goed worden ondersteund.

Eerder deed de GGD onderzoek naar de kenmerken en behoeften van mantelzorgers in Zuid-Limburg en de belasting die dat voor hen oplevert: Overbelasting bij mantelzorgers (PDF, 666 kB).

Zet de mantelzorger in het zonnetje

Mezzo, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste, organiseert daarom al 20 jaar de Dag van de mantelzorg. Op de website van Mezzo vindt u informatie over de meest uiteenlopende thema’s

En kijk zelf eens in uw eigen omgeving hoe u een mantelzorger kunt steunen of verrassen!