U bevindt zich op:Coronavirus  Veel gestelde vragen en antwoorden

Testen

Welke soort testen zijn er en hoe werken deze?

Op dit moment worden op de testlocaties van de GGD’en en de (X)L-testlocaties drie soorten testen gedaan;

 1. de reguliere PCR-test,
 2. de antigeen sneltest.
 3. de LAMP sneltest (ook wel PCR-sneltest genoemd)* 

*de LAMP wordt alleen nog maar in Amsterdam gedaan op dit moment. 

De afname van de drie testen is hetzelfde, namelijk: met een wattenstaaf wordt er keel- en neusslijm afgenomen. De manier van analyse verschilt wel. Je krijgt ook bij een sneltest niet direct na afname de uitslag. De uitslag vind je op www.coronatest.nl (via DigiD),  je ontvangt een e-mail zodra de uitslag klaarstaat.

Meer informatie over de verschillende soorten testen zie:

Waarom kan ik niet zelf kiezen welke test ik krijg?

Het uitgangspunt is snel testen en niet: sneltesten. Welke test je krijgt is afhankelijk van welke test het best bij jouw situatie past en welke testlocatie voor jou het snelst en meest eenvoudig te bereiken is. Je kunt niet zelf een voorkeur aangeven voor een test, dit is een landelijke regel door de Rijksoverheid bepaald. Doordat we de drie soorten testen op grote schaal inzetten zorgen we ervoor dat iederéén sneller getest wordt en zijn/haar uitslag snel heeft.

Positief getest

Ik ben een nauw contact van een persoon die Covid-19 heeft. Moet mijn huishouden/nauwe contacten nu ook in quarantaine?

Nee, zij zijn niet in direct contact geweest met een persoon die positief is getest voor het coronavirus. Hierdoor worden zij ook niet meegenomen in het bron en contact onderzoek van de GGD. Wel is het belangrijk dat zij zich aan de Covid-19 maatregelen houden en dat zij zich laten testen bij klachten die passen bij COVID-19.

Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine en wat betekent dit voor u?

In isolatie gaan doet u als u positief gestest bent op Covid-19 of klachten heeft die horen bij het coronavirus. In quarantaine gaan, is een voorzorgsmaatregel. U heeft zelf geen corona of klachten, maar u was dichtbij een besmet persoon in de buurt of in een risicogebied. In deze factsheet en deze video van de Rijksoverheid wordt uitgelegd wanneer u in quarantaine moet gaan en wat u moet doen. Bij een positieve uitslag belt altijd iemand van de GGD om de leefregels voor jouw persoonlijke situatie te bespreken. Alle mensen die bij u in huis wonen gaan in quarantaine. 

Wat betekent isolatie?

Als u klachten heeft die bij COVID-19 passen of u heeft COVID-19, dan gaat u in isolatie. U blijft dan thuis omdat er een kans is dat u besmettelijk bent voor anderen. In de isolatie verblijft u zo veel mogelijk op een kamer, deze kamer wordt niet gedeeld met anderen. Bestek, borden, bekers, glazen, tandenborstels en handdoeken worden allemaal alleen door u gebruikt. Als het mogelijk is, wordt er een aparte badkamer en toilet gebruikt. Dit alles om te zorgen dat er geen contact is met huisgenoten.

De duur van de isolatie kan verschillen, dit omdat mensen in isolatie moeten verblijven totdat zij 24 uur klachtenvrij zijn én dat er minimaal 7 dagen verstreken zijn sinds de eerste symptomen zijn begonnen. In het geval van een verminderde weerstand kan dit verschillen, neem hiervoor contact op met de GGD.

Wat betekent quarantaine?

Bent u een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest, dan moet u in quarantaine. Quarantaine houdt in dat u 10 dagen thuis moet blijven vanaf het laatste contact met de persoon die positief is getest om zeker te zijn dat u niet ziek wordt. De meeste mensen die ziek worden van het coronavirus krijgen klachten binnen 10 dagen na het laatste contact. Mocht u in deze dagen klachten ontwikkelen die passen bij het coronavirus? Neem dan direct contact op met de GGD om een test in te plannen. Na de quarantaine gelden weer standaard Covid-19 maatregelen.

Huisgenoten of nauwe contacten wordt aangeraden om zo snel mogelijk zich te laten testen, als de testuitslag negatief is blijft de persoon in quarantaine. Na deze test is er de mogelijkheid om nogmaals te laten testen om de quarantaine periode te verkorten. Dit kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. Als de testuitslag van deze dag 5 test negatief is, mag je uit quarantaine. Krijg je na een negatieve testuitslag nog klachten, laat je dan opnieuw testen. 

Moet ik mij opnieuw laten testen zodat ik uit isolatie mag?

Nee, als u 24 uur klachtenvrij bent én er 7 dagen verstreken zijn sinds de eerste ziekte dag mag u de GGD bellen zodat de isolatie kan worden opgeheven. Wij zullen geen nieuwe test inplannen.

Vaccinatie

AstraZeneca vragen

Het vaccineren met AstraZeneca-vaccin werd korte tijd gepauzeerd. Meer informatie over het besluit van de hervatting van het vaccineren leest u hier. Bekijk het artikel op Rijksoverheid.nl voor­ vragen en antwoorden over de hervatting van de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.

Kan ik zonder Nederlands paspoort in Nederland een vaccin krijgen als ik in Nederland woon of werk?

Alle personen woonachtig in Nederland en ingeschreven bij de gemeente komen in aanmerking voor een COVID-19-vaccinatie in Nederland. Zij krijgen een uitnodiging per post op een woonadres of postadres in Nederland. In de uitnodiging staat alle informatie die nodig is voor het maken van een vaccinatie afspraak.

Duitse staatsburgers, die in Nederland wonen en in aanmerking komen voor vaccinatie, krijgen ook vanuit Duitsland een uitnodiging voor vaccinatie. Zij kunnen kiezen of ze zich in Nederland of Duitsland laten vaccineren. 

Let op: in de Duitse uitnodigingsbrieven staat een afsprakennummer dat niet vanuit het buitenland bereikbaar is. Daarom is er voor deze doelgroep een apart telefoonnummer ingericht voor het maken van een vaccinatie afspraak in Duitsland: +49 203 7140 9090. Ook kunnen ze online via www.116117.de een afspraak inplannen.

Wat moet ik meenemen naar de vaccinatie-afspraak?

Het is belangrijk dat u de onderstaande documenten bij de hand heeft tijdens uw afspraak. Zonder deze documenten kunnen wij u niet vaccineren. 

 1. Uw identiteitsbewijs
 2. Uw vooraf ingevulde gezondheidsverklaring
 3. De uitnodigingsbrief
 4. De afspraakbevestiging

Overige vragen en antwoorden

Reizen en vakantie in binnen en buitenland
Coronavrije verklaring voor reizen naar het buitenland

Wilt u naar het buitenland reizen? Dan kan het zijn dat het land van bestemming een verklaring vraagt met een negatief COVID-19 testresultaat. Bij Ease TravelClinic kunt u, tegen betaling, terecht voor een test en coronavrije verklaring. Zij testen uitsluitend personen die niét onder het Nederlands testbeleid vallen en zónder gezondheidsklachten of symptomen van COVID-19. Heeft of krijgt u klachten zoals koorts, hoesten, keelpijn en neusverkoudheid? Dan moet u door de GGD getest worden. Bel voor een afspraak naar het Ease afsprakencentrum T 088-0049149.

Verhoogd risico kwetsbare groepen (ouderen, astma, COPD, diabetes etc.)

Vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. 

Houd de standaard Covid-19 maatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.  

Verder geldt: Blijf thuis, ontvang zo min mogelijk bezoek, houd 1,5 meter afstand en onderhoud contact met anderen via de telefoon of op andere manieren. Heeft u Covid-19 klachten neusverkoudheid (loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) en/of koorts? Maak een test-afspraak bij de GGD. De GGD kan geen antwoord geven op vragen die met uw persoonlijke gezondheid te maken hebben, bel met die vragen uw eigen huisarts. 

Zwangerschap en het coronavirus

We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Kijk hier voor meer informatie over zwangerschap en het coronavirus.

Advies maatregelen voor werknemers en werkgevers (geen zorginstellingen)

Voor iedereen gelden de maatregelen vanuit de overheid: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden

Werk (bij voorkeur) vanuit huis

Als  thuiswerken niet mogelijk is:

 • Zorg voor “social distancing” en neem de anderhalve meter afstand tussen mensen/collegae in acht;
 • Zorg voor werkplekken waarbij de afstand tussen collegae minimaal anderhalve meter is (gescheiden werkplekken);
 • Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na toiletbezoek;
 • Zorg voor hoesthygiëne en hoest in de elleboogplooi;
 • Gebruik wegwerptissues en zorg dat deze beschikbaar zijn;
 • Zorg dat de toiletten bij voorkeur minimaal 2 x d.d. gereinigd worden;
 • Reinig of desinfecteer bij voorkeur 2 x d.d. klinken en de spoelknoppen van toiletten;
 • De werkruimte dient dagelijks schoon gemaakt te worden;
 • In publieke binnenruimtes draagt u een niet-medisch mondkapje. Uw werkgever kan u ook verplichten om een mondkapje te dragen
 • Attendeer ( middels flyer, mail) collegae op het bovenstaande en spreek collegae zo nodig aan
Hoe gebruik ik veilig een niet-medisch mondmasker?

Voor niet-medische maskers bestaan geen kwaliteitseisen. De maskers kunnen zelf gemaakt worden van diverse materialen en zijn daardoor goed toegankelijk iedereen. De bescherming die deze maskers bieden is echter beperkt en afhankelijk van de gebruikte materialen en de manier waarop het masker gedragen wordt. Mondmaskers worden uitdrukkelijk gezien als aanvullende maatregel in aanvulling op bestaande Covid-19 maatregelen.

De meeste materialen in niet-medische mondmaskers houden druppels die geproduceerd zijn door de drager van het masker enigszins tegen. In principe is het zo dat hoe meer laagjes er zijn verwerkt in het mondkapje hoe meer druppels er tegengehouden kunnen worden. Daarnaast is het van belang dat het kapje op de juiste wijze gedragen wordt en goed aansluit op met name de neus en kin.

Zijn er gezondheidsrisico’s bij gebruik?

Materiaal dat geschikt is om een niet-medisch mondkapje te maken is textiel dat bedoeld is om in contact te komen met de huid (bijvoorbeeld lakens, theedoeken of kleding). 

Een mondkapje van textiel kan worden hergebruikt. Materiaal uit stofzuigerzakken, luiers, isolatiemateriaal enz. zijn ongeschikt, omdat dat materiaal gezondheidsschade kan opleveren. Lees meer over dit onderwerp op de factsheet Mondkapjes van het RIVM, hierin is ook meer informatie te vinden over het wassen of gebruiken van een mondkapje.

Het dragen van een niet-medisch mondkapje kan een benauwd gevoel geven, zeker in het begin. Hoe meer lagen (of hoe fijnmaziger het materiaal) aanwezig, hoe groter de weerstand zal zijn. Dit kan een probleem opleveren bij mensen met COPD. Er is een maximale gebruiksduur van 3 uur per keer voorgeschreven, omdat het mondkapje vochtig wordt door de uitgeademde lucht waardoor het moeilijker kan zijn om adem te halen.

Wordt hetzelfde niet-medisch mondkapje weken achter elkaar dragen zonder het te vervangen of te wassen, dan kan dit zorgen voor hoofdpijn, moeizamer ademen en onzuiverheden op de huid waar het mondmasker wordt gedragen. Dit is ook afhankelijk van het type masker, hoe intensief het masker wordt gedragen en hoe het mondmasker wordt onderhouden.

Meer informatie

Welke informatie vindt u waar en wie kunt u daarvoor bellen

Het is heel begrijpelijk dat u een vraag heeft of ongerust bent over het coronavirus. Onze GGD staat voor u klaar voor vragen over infectieziekten, besmetting(gevaar) en gezondheid in de regio Zuid-Limburg. Hiervoor kunt u telefonisch terecht bij onze informatielijn.

Gaat uw vraag over gezondheid, ernstige klachten, reizen of ondernemen? Of heeft u behoefte aan een luisterend oor? In dit overzicht van de Rijksoverheid leest u bij welke instantie u terecht kunt met uw vragen: welke informatie vind je waar en wie kan je daarvoor bellen (PDF).

Protocollen en richtlijnen 

Bent u op zoek naar protocollen en richtlijnen voor een specifieke beroepsgroep of organisatie dan kunt u hiervoor terecht op de website van het RIVM, de Rijksoverheid of bij uw eigen (overkoepelende) branchevereniging. Wij verzoeken u vriendelijk om deze informatie eerst te raadplegen. Heeft u een vraag over een specifieke situatie met betrekking tot infectieziekten en uw organisatie, dan kunt u deze telefonisch stellen bij onze informatielijn.