U bevindt zich op:BurgersInfectieziekten en hygiëneCorona (COVID -19)Vaccinatie coronavirusVaccinatie kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Vaccinatie kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen een coronavaccinatie krijgen. Hiermee volgt het kabinet het advies van de Gezondheidsraad. Het gaat om alle kinderen in deze leeftijdsgroep.

    Toestemming ouders/verzorgers

    Toestemming ouders/verzorgers

    Bij kinderen onder de 12 jaar is het aan de ouders om te beslissen of ze hun kind willen laten vaccineren. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig, daarom is het nodig dat er één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie wordt daarom eerst gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als op de GGD-locatie blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, gaat de GGD dit niet doen.

    Waarom zou ik mijn kind laten vaccineren?

    Waarom zou ik mijn kind laten vaccineren?

    Vaccinatie beschermt uw kind tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Als uw kind besmet raakt met dit virus, kan het last krijgen van klachten. Zoals koorts, hoesten, keelpijn, een loopneus en verlies van reuk en smaak. Meestal zijn deze klachten mild van aard. Maar een klein aantal kinderen wordt ernstig ziek van een besmetting en moet in het ziekenhuis opgenomen worden. U kunt uw kind laten vaccineren om te voorkomen dat het (ernstig) ziek wordt door het coronavirus. Daarnaast vermindert vaccinatie de verdere verspreiding en daarmee ook de nadelen door preventieve maatregelen. Bijvoorbeeld de beperkte toegang tot school, sport en sociale contacten. Dit kan leiden tot een slechtere gezondheid en sociaal-emotionele ontwikkeling en leerachterstanden.

    Vaccinatie voorkomt ontwikkeling MIS-C

    Vaccinatie voorkomt ontwikkeling MIS-C

    MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) is een heel zeldzame complicatie van een corona-infectie. Het is een overreactie van het afweersysteem. Vaak na een hele milde corona-infectie. Het komt naar schatting bij 1:4000 corona infecties voor. Bij MIS-C zijn kinderen ernstig ziek met hoge koorts. Vaak met buikklachten. Er is een ontstekingsreactie in meerdere organen. Kinderen met MIS-C worden altijd opgenomen in het ziekenhuis en de helft zelfs op de intensive care. MIS-C is goed te behandelen, als het op tijd wordt herkend. De risico’s voor het ontwikkelen van MIS-C bij besmetting met de omikronvariant zijn laag. En waarschijnlijk hetzelfde als bij de andere varianten. Vaccinatie kan het ontwikkelen van MIS-C voorkomen. 

    Mijn kind heeft corona gehad

    Mijn kind heeft corona gehad

    Kinderen die al eerder een corona-infectie hebben doorgemaakt zijn voldoende beschermd tegen MIS-C. Zij hoeven zich om die reden dus niet te laten vaccineren. Voor kinderen die corona hebben doorgemaakt, maar zich toch nog graag willen laten vaccineren - bijvoorbeeld om besmettingen bij kwetsbare huisgenoten te voorkomen - is 1 vaccinatie voldoende. Deze moet minimaal 12 weken na de besmetting worden gegeven. 

    Voor kinderen die al door hun kinderarts zijn uitgenodigd omdat zij onder de groep ‘hoog medisch risico’ vallen blijft het advies om twee vaccinaties te halen gelden.   

    Mijn kind heeft prikangst

    Mijn kind heeft prikangst

    Heeft uw kind prikangst? Onze medewerkers op de vaccinatielocaties weten hoe zij hiermee om moeten gaan. Er zijn ook dingen die u als ouder kunt doen:

    • Lees deze tips voor als uw kind prikangst heeft.
    • Aanbevelingen die helpen om een COVID-19-vaccinatie succesvol te doorstaan.

    Meer informatie

    Meer informatie

    Meer informatie over de coronavaccins voor kinderen en de bijwerkingen vindt u op de volgende websites: