U bevindt zich op:Coronavirus Vaccinatie coronavirus  Vaccinatie in de grensstreek

Vaccineren in de grensstreek

Vaccineren in een grensgebied als Zuid-Limburg kan bepaalde vraagstukken met zich meebrengen. Zo geldt er in Duitsland en België een andere strategie voor vaccineren dan in Nederland. Een probleem ontstaat wanneer mensen bijvoorbeeld in Nederland wonen en een huisarts in het buitenland hebben. Dit vraagt om een stukje maatwerk. GGD'en in grensregio's bieden een passende oplossing aan. 

De situatie

Huisartsen in Nederland zijn vanaf medio februari gestart met vaccineren en hebben de eerste doelgroepen een uitnodiging gestuurd. De mensen die in Nederland wonen en in het buitenland een huisarts hebben, ontvangen deze uitnodiging niet. Om ervoor te zorgen dat deze mensen wel in aanmerking komen voor vaccinatie bieden regionale GGD'en een oplossing op maat aan. De GGD Zuid Limburg biedt maatwerk door vanaf 29 maart deze specifieke doelgroep te vaccineren.

Doelgroepen

Het maken van een vaccinatie afspraak gaat voor deze doelgroep anders dan anders. Omdat de GGD niet beschikt over de adresgegevens van deze huisartspatiënten, is het niet mogelijk hen een uitnodiging per post te sturen. De GGD roept daarom deze mensen op zich bij GGD Zuid Limburg te melden. Specifiek gaat het om mensen die wonen in Nederland, een huisarts hebben in het buitenland én vallen onder een van de volgende doelgroepen:

  1. Mobiele mensen van 63-65 jaar, geboren in 1956 en 1957
  2. Thuiswonende mensen met syndroom van down van 18-65 jaar
  3. Mensen met morbide obesitas (BMI > 40) van 18-65 jaar

De geboortejaren 1958 en jonger volgen later. De GGD volgt hiermee de landelijke vaccinatiestrategie. Zodra huisartsen de opdracht krijgen ook andere doelgroepen te vaccineren, kunnen wederom de mensen met een huisarts in het buitenland zich bij de GGD melden.

Melden bij de GGD

Behoort u tot een van de bovenstaande doelgroepen en wilt u zich laten vaccineren? Bel dan met de Corona Informatielijn van GGD Zuid Limburg: 088 - 8805005 (keuze 1: vaccinatie) en maak een afspraak voor vaccinatie. De informatielijn is 7 dagen per week van 8.00-20.00 uur bereikbaar. Meer informatie over o.a. de vaccinatielocaties vindt u op onze vaccinatiepagina.

Omdat u geen uitnodiging per post hebt ontvangen is het belangrijk onderstaande documenten te downloaden en indien nodig mee te nemen naar de vaccinatielocatie. 

Documenten vaccinatie afspraak

Normaal gesproken ontvangt men een uitnodigingsbrief per post inclusief enkele documenten die van belang zijn bij de vaccinatie afspraak. Omdat u geen uitnodiginsbrief voor vaccinatie heeft ontvangen, kunt u onderstaand de documenten downloaden. Let op: enkele documenten dient u mee te nemen naar de vaccinatielocatie, andere documenten zijn ter informatie.