U bevindt zich op:Coronavirus Testen op coronavirus

Testen op coronavirus

Bij klachten die wijzen op COVID-19 wordt een test afgenomen. Contacten vanuit het bron- en contactonderzoek, reizigers uit hoog risico gebieden of wanneer uit de CoronaMelder app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, kunnen zich ook laten testen als ze géén klachten hebben. 
Testen kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. Op deze dag is het virus ook bij mensen zonder klachten goed aan te tonen. 
Voor de mensen die in quarantaine zitten geldt: als uw testuitslag negatief is, mag u uit quarantaine. Krijgt u na een negatieve testuitslag nog klachten, laat u zich dan opnieuw testen.

Aanmelden voor test

Aanmelden voor test

Iedereen die (milde) klachten heeft passend bij het coronavirus of een positieve zelftest, kan online of via het landelijke telefoonnummer een afspraak maken. Dit nummer is bereikbaar 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur. 

0800 - 1202 

Landelijk Coronatest Prioriteitsnummer

Komt u in aanmerking voor prioritair testen? Maak een afspraak via het landelijke Coronatest Prioriteitsnummer:

0800 - 8101

Uit de test blijkt of iemand op dit moment besmet is met COVID-19 en niet of hij het gehad heeft. Voor het maken van een afspraak worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten, of u de afgelopen 2 weken gewerkt heeft en in dat geval uw beroep. Ook wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Vanaf het moment dat iemand klachten krijgt of een postieve zelftest heeft, blijft die persoon thuis, behalve om zich te laten testen en wacht thuis de uitslag af. 

Uitslag test

Uitslag test

Een snelle uitslag na een test op COVID-19 is van belang. Bent u getest? Dan is ons streven om u binnen 48 uur na testafname telefonisch te informeren over de uitslag. 
Als u na 48 uur nog niet bent gebeld over de uitslag dan kunt u bellen naar onze Corona-informatielijn of het contactformulier invullen om de uitslag op te vragen. U kunt de uitslag ook zelf digitaal opzoeken via de landelijke website coronatest.nl. Dit kan alleen met DigiD inlog.

Als er sprake is van een besmetting met corona start de GGD het bron- en contactonderzoek. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten blijven in thuisquarantaine volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid.

Meer informatie als u positief getest bent

Testen van kinderen

Testen van kinderen

Wanneer uw kind klachten heeft die passen bij corona, kan hij of zij getest worden in de kinderteststraat. Laat uw kinderen in ieder geval testen bij:

  • veel hoesten, koorts en/of benauwdheid
  • als u kind onderdeel betrokken is bij een bron- en contactonderzoek

Bij lichte klachten kun u er ook voor kiezen om een zelftest af te nemen bij uw kind. Is deze zelftest positief, dan maakt u een afspraak bij de GGD ter controle. Voor het testen van uw kind (tot 12 jaar) maakt u een afspraak via onze corona informatielijn  088 - 880 5005. Hier kunt u ook terecht bij vragen over de manier waarop kinderen getest worden of met twijfels over het testen van uw kind van 0 t/m 6 jaar bij verkoudheidsklachten.

Kinderteststraten

Op alle drie testlocaties van de GGD Zuid Limburg is er een teststraat ingericht speciaal voor kinderen. De straten zijn aangekleed met Disney-figuren en er wordt meer tijd ingepland om aandacht te geven aan kinderen die getest worden. Na het testen krijgen ze een dapperheidsdiploma en een stickertje op de hand. 
De neustest wordt bij kinderen overigens minder diep afgenomen dan bij volwassenen.

Testbeleid kinderen

Kinderen van 0 t/m 3 jaar met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) mogen naar de kinderopvang. Kinderen van 4 t/m 12 jaar blijven thuis bij verkoudheidsklachten, is een (zelf)test negatief, dan mag het kind weer naar school of de kinderopvang. Bekijk de handreiking bij neusverkouden kinderen voor meer informatie of check de Beslisboom uit of thuis? voor kinderen tot 12 jaar. 

Kinderen op de middelbare school

Voor middelbare school leerlingen (en jongeren t/m 17 jaar) gelden dezelfde regels als voor volwassenen bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Kinderen van 16 of 17 mogen ook zelf bellen. Is uw kind tussen 12 en 16 jaar dan kan gevraagd worden of hij/zij zelf aan de telefoon komt wanneer u als ouder/verzorger belt voor een afspraak. Heeft uw kind al een DigiD? Dan kunnen u of uw kind ook online een afspraak maken.

Chronische luchtwegklachten kind

Het is niet wenselijk dat kinderen met bekende chronische luchtwegklachten niet toegelaten worden op school of kinderopvang. Ook is het niet wenselijk dat kinderen met nieuwe milde luchtwegklachten langdurig school verzuimen of langdurig geen toegang hebben tot de kinderopvang.

Bij twijfel over de oorzaak van de klachten kunnen ouders of verzorgers contact opnemen via de informatielijn van de GGD. In de beslisboom verkouden kind  kunt u aflezen of een kind toegelaten mag worden op kinderopvang/school.

Meer informatie: