U bevindt zich op:Coronavirus Informatie als u positief getest bent

Informatie als u positief getest bent

Heeft u een positieve zelftest dan moet u deze laten bevestigen met een test bij de GGD (confirmatietest). Bij een positieve zelftest wordt geadviseerd dat de persoon in kwestie én alle huisgenoten thuisblijven tot de uitslag van de confirmatietest bekend is.

Als er sprake is van een besmetting met corona start de GGD het bron- en contactonderzoek. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten blijven in thuisquarantaine volgens deze richtlijnen van de Rijksoverheid.
Als u niet meer besmettelijk bent en volgens de richtlijnen de isolatie mag opheffen, dan is opnieuw testen niet zinvol. Wij zullen geen nieuwe test inplannen.

In deze folder staat informatie over de uitslag van de test en wat er de komende dagen van u wordt verwacht: Informatiefolder Coronatest (PDF 118,7 KB).

Brieven (richtlijnen) voor mensen met COVID-19 en hun omgeving

Brieven (richtlijnen) voor mensen met COVID-19 en hun omgeving

Of iemand in quarantaine moet en welke regels er dan gelden is afhankelijk van het soort contact dat u heeft gehad met degene die positief is getest. Kijk voor meer informatie hierover op deze pagina van de Rijksoverheid. 

Informatiebrieven RIVM

Bron- en contactonderzoek

Bron- en contactonderzoek

Bron- en contactonderzoek (BCO) is nodig om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Iedereen die positief getest is op COVID-19 wordt door een medewerker van de GGD gebeld. Tijdens dit gesprek ontvangt u richtlijnen en stellen wij u een aantal vragen.

Belangrijk is het om te weten dat de besmettelijke periode 2 dagen voor start van de klachten begint en eindigt als de patiënt 24 uur geheel klachtenvrij is. Een besmet persoon mag weer uit isolatie als deze 24 uur geen klachten meer heeft die passen bij COVID-19 én het minimaal 7 dagen geleden is dat men ziek werd. Wanneer een patiënt immuungecompromiteerd is, zijn er andere richtlijnen. Deze worden tijdens het telefoongesprek met de GGD met u besproken. 

Heeft u geen klachten, maar bent u wel positief getest dan blijft u tot en met minimaal 7 dagen na uw test in isolatie. Het kan zijn dat u nog klachten krijgt. Als u klachten krijgt dan beginnen de 7 dagen opnieuw vanaf het moment dat u klachten heeft. Krijgt u binnen deze 7 dagen geen klachten, dan mag u uit isolatie.

Wij vragen onder andere met wie u in contact bent geweest tijdens de periode dat u besmettelijk was. Hierbij maken we onderscheid in:

 • Huisgenoten;

  dit zijn contacten die in dezelfde woonomgeving leven en langdurig op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de bevestigde persoon.
 • Overige nauwe contacten:

  Dit betreft personen die in totaal (binnen 24 uur) langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de bevestigde persoon tijdens diens besmettelijke periode. Personen die een melding vanuit de app CoronaMelder hebben gekregen worden als overige nauwe contacten beschouwd. In omstandigheden waarbij er een hoogrisicoblootstelling was van korter dan 15 minuten (bijvoorbeeld in het gezicht hoesten, of direct fysiek contact zoals zoenen) wordt deze persoon ook als ‘overig nauw contact’ beschouwd.
 • Overige (niet nauwe) contacten:

  Dit betreft personen die langdurig contact (langer dan 15 minuten) hadden met de bevestigde persoon op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte, bijvoorbeeld op kantoor, in de klas of tijdens vergaderingen. Ook vallen mensen hieronder die op minder dan 1,5 meter contact hadden met de bevestigde persoon tijdens diens besmettelijke periode gedurende minder dan 15 minuten (waarbij geen sprake was van hoogriscoblootstelling).

Voor huisgenoten en nauwe contacten geldt een quarantaine advies, dit geldt niet voor overige contacten. De GGD of positief persoon neemt contact op met de contacten om het advies te geven, dit wordt afgesproken tijdens het bron- en contactonderzoek. 

Contacten van een positief getest persoon, die zelf (milde) klachten hebben wordt gevraagd om zicht te laten testen. Dit mag een test bij de GGD zijn of u doet een zelftest, is deze zelftest positief dan vragen wij u om zich te melden bij de corona informatielijn van de GGD Zuid Limburg. Vanaf 24 december 2021 wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen beschermde en niet beschermde contacten.

De maatregelen en adviezen verschillen per type contact en of het contact immuun voor het coronavirus wordt beschouwd: 

Type contact

Adviezen

Huisgenoten

(categorie 1)

 • Quarantaine tot en met 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste persoon
 • Testen bij klachten (zelftest of GGD)
 • Testen z.s.m. (zelftest)
 • Testen dag 5 bij de GGD (voor vervroegd opheffen van quarantaine)
 • Wees tot en met 10 dagen na het laatste contact extra voorzichtig. Houdt 1,5m afstand, vermijdt drukke plekken en contact met kwetsbaren

Overig nauw contact

(categorie 2)

 • Quarantaine tot en met 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste persoon
 • Testen bij klachten (zelftest of GGD)
 • Testen dag 5 bij de GGD (voor vervroegd opheffen van quarantaine)
 • Wees tot en met 10 dagen na het laatste contact extra voorzichtig.  Houdt 1,5m afstand, vermijdt drukke plekken en contact met kwetsbaren

Overig niet nauw contact

(categorie 3)

 • Informeren over het contact met een positief getest persoon. Geen extra advies, testen bij klachten (zelftest of GGD)

In sommige gevallen is er een uitzondering/aanpassing op bovenstaande adviezen: 

GGD Contact app

GGD Contact app

Wanneer je corona hebt, is het belangrijk dat de mensen in jouw omgeving zo snel mogelijk worden gewaarschuwd. Om dat gemakkelijker te maken, is er een handige app ontwikkeld: GGD Contact-app. In deze app kun je zelf de contactgegevens van mensen die besmettingsrisico lopen, verzamelen en delen met de GGD. Deze mensen horen dan van de GGD dat zij mogelijk besmet zijn met het virus. 

Praktijktesten

Zes GGD'en nemen deel aan een praktijktest om de gebruiksvriendelijkheid van de app te verbeteren en eventuele problemen te signaleren en op te lossen. GGD Zuid Limburg is één van deze zes GGD'en die deelnemen aan de praktijktest. Vanaf 12 juli 2021 wordt het gebruik van de GGD Contact-app door de GGD Zuid Limburg aangeboden. Tijdens het bron- en contactonderzoek kan gevraagd worden deze app te gebruiken.

Privacyverklaring

De app wordt ontwikkeld in alle openheid en heeft de privacy van de gebruiker en beveiliging van je gegevens als belangrijke randvoorwaarde. Lees in onze privacyverklaringen hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Verspreiding van het virus voorkomen

Deze app helpt de GGD om gegevens te verzamelen voor het bron- en contactonderzoek. Op die manier helpt GGD Contact om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kijk voor meer informatie over de app op www.ggdcontact.nl

Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

Bel naar de Corona Informatielijn GGD Zuid Limburg voor advies over uw situatie, voor vragen over het Bron- en Contactonderzoek, het maken van een testafspraak of overige vragen. Houd voor het gemak uw burgerservicenummer (BSN) alvast bij de hand. U kunt uw vraag ook via dit contactformulier stellen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. 

088 - 880 50 05 

Bereikbaarheid

 • Bereikbaar 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Video quarantaine en isolatie

Deze video legt uit in welke situaties je thuis moet blijven en wat de regels voor je huisgenoten en nauwe contacten zijn.