U bevindt zich op:Coronavirus  Informatie als u positief getest bent

Informatie als u positief getest bent

Als er sprake is van een besmetting met corona start de GGD het bron- en contactonderzoek. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten blijven 10 dagen in thuisquarantaine na het laatste contact met de zieke huisgenoot.

In deze folder staat informatie over de uitslag van de test en wat er de komende dagen van u wordt verwacht:

Brieven (richtlijnen) voor mensen met COVID-19 en hun omgeving

Brieven (richtlijnen) voor mensen met COVID-19 en hun omgeving

Patiënt en contacten informatiebrieven

 1. patiënt 
 2. huisgenoot
 3. nauw contact 
 4. overig contact

Kijk voor overige leefregels en informatiebrieven op deze pagina van de Rijksoverheid. 

  Bron- en contactonderzoek

  Bron- en contactonderzoek

  Bron- en contactonderzoek is nodig om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Iedereen die positief getest is op Covid-19 wordt door een medewerker van de GGD gebeld. Tijdens dit gesprek ontvangt de patiënt richtlijnen en stellen wij u een aantal vragen.

  Belangrijk is het om te weten dat de besmettelijke periode 2 dagen voor start van de klachten begint en eindigt als de patiënt 24 uur geheel klachtenvrij is. Een besmet persoon mag weer uit isolatie als deze 24 uur geen klachten meer heeft die passen bij COVID-19 én het minimaal 7 dagen geleden is dat men ziek werd. Wanneer een patiënt immuungecompromiteerd is, zijn er andere richtlijnen. Deze worden tijdens het telefoongesprek met de GGD met u besproken. 

  Wij vragen onder andere met wie u in contact bent geweest tijdens de periode dat u besmettelijk was. Hierbij maken we onderscheid in:

  • Huisgenoten; dit zijn contacten die in dezelfde woonomgeving leven en langdurig op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de bevestigde persoon
  • Nauwe contacten: Dit betreft personen die in totaal (binnen 24 uur) langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de bevestigde persoon tijdens diens besmettelijke periode. Personen die een melding vanuit de app CoronaMelder hebben gekregen worden als overige nauwe contacten beschouwd. 
   • In omstandigheden waarbij er een hoogrisicoblootstelling was van korter dan 15 minuten (bijvoorbeeld in het gezicht hoesten, of direct fysiek contact zoals zoenen) wordt deze persoon ook als ‘overig nauw contact’ beschouwd.
  • Overige contacten: Dit betreft personen die langdurig contact (langer dan 15 minuten) hadden met de bevestigde persoon op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte, bijvoorbeeld op kantoor, in de klas of tijdens vergaderingen. Ook vallen mensen hieronder die op minder dan 1,5 meter contact hadden met de bevestigde persoon tijdens diens besmettelijke periode gedurende minder dan 15 minuten (waarbij geen sprake was van hoogriscoblootstelling)

  Voor huisgenoten en nauwe contacten geldt een quarantaine advies, dit geldt niet voor overige contacten. De GGD of positief persoon neemt contact op met de contacten om het advies te geven, dit wordt afgesproken tijdens het bron- en contactonderzoek. 

  De GGD zorgt ervoor dat deze contacten worden geïnformeerd over de vaststelling van COVID-19 bij een persoon in hun omgeving en welke richtlijnen voor hen gelden. Contacten van een positief getest persoon, die zelf (milde) klachten hebben moeten zich melden bij de corona informatielijn van de GGD Zuid Limburg.

  GGD Contact app

  GGD Contact app

  Wanneer je corona hebt, is het belangrijk dat de mensen in jouw omgeving zo snel mogelijk worden gewaarschuwd. Om dat gemakkelijker te maken, wordt nu een handige app ontwikkeld: GGD Contact app. In deze app kun je zelf de contactgegevens van mensen die besmettingsrisico lopen, verzamelen en delen met de GGD. Deze mensen horen dan van de GGD dat zij mogelijk besmet zijn met het virus. 

  Praktijktesten

  De GGD Contact app is momenteel in ontwikkeling. Vijf GGD'en nemen deel aan een praktijktest om de gebruiksvriendelijkheid van de app te verbeteren en eventuele problemen te signaleren en op te lossen. GGD Zuid Limburg zal als één van deze vijf GGD'en deelnemen aan de praktijktest. Binnenkort gaat de praktijktest in de regio Zuid-Limburg van start en wordt het gebruik van de GGD Contact app aangeboden. Tijdens het bron- en contactonderzoek kan gevraagd worden deze app te gebruiken.

  Privacyverklaring

  De app wordt ontwikkeld in alle openheid en heeft de privacy van de gebruiker en beveiliging van je gegevens als belangrijke randvoorwaarde. Lees in onze privacyverklaring hoe wij omgaan met jouw gegevens bij het gebruik van de GGD Contact app. Elke GGD is zelf verantwoordelijk voor de gegevensverwerking van de app. 

  Verspreiding van het virus voorkomen

  Deze app helpt de GGD om gegevens te verzamelen voor het bron- en contactonderzoek. Op die manier helpt GGD Contact om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kijk voor meer informatie over de app op www.ggdcontact.nl

  Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

  Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

  Bel naar de Corona Informatielijn GGD Zuid Limburg voor advies over uw situatie, voor vragen over het Bron- en Contactonderzoek, het maken van een testafspraak of overige vragen. Houd voor het gemak uw burgerservicenummer (BSN) alvast bij de hand. U kunt uw vraag ook via dit contactformulier stellen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. 

  088 - 880 50 05 

  Bereikbaarheid

  • Bereikbaar 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur.

  Video quarantaine en isolatie

  Deze video legt uit in welke situaties je thuis moet blijven en wat de regels voor je huisgenoten en nauwe contacten zijn.