Hulp na seksueel geweld
Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) helpt na aanranding of verkrachting. Bel zo snel mogelijk na de aanranding of verkrachting met het centrum. Wij beantwoorden je vragen en geven advies en hulp. Om goede zorg te bieden, werken verschillende hulpverleners samen. Alle professionals houden zich aan hun geheimhoudingsplicht. Ook als je geen aangifte wilt doen kun je bij het CSG terecht.
Centrum Seksueel Geweld Limburg
0800 0188
- 24 uur per dag bereikbaar
- gratis landelijk nummer van het CSG
- je wordt doorverbonden met CSG Limburg
Wat moet je wel en wat moet je niet doen?
Als je net bent verkracht of aangerand bel je zo snel mogelijk met het centrum. Je krijgt dan iemand aan de lijn die je enkele vragen stelt om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Als deze hulpverlener je vraagt om meteen naar het centrum te komen, dan zijn de volgende dingen belangrijk om te doen:
- Eet en drink niks
- Ga niet naar het toilet
- Ga niet douchen of wassen
- Verander niks aan de plek waar het is gebeurd
- Doe de kleding die je aan had niet in de wasmand of wasmachine, maar laat de kleding liggen
- Kleed je niet om als je de kleding nog aan hebt, maar neem een set schone kleren mee naar het centrum
Lichamelijke gevolgen
Lichamelijke gevolgen
Als je wordt aangerand of verkracht kun je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) oplopen, bijvoorbeeld met chlamydia of HIV. Vrouwen lopen bovendien het risico om zwanger te raken. Het is daarom belangrijk dat je snel de juiste hulp krijgt. Neem contact op met het Centrum Seksueel Geweld.
Risico op HIV?
Risico op HIV?
Wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv heeft, loop je zelf ook kans op een hiv-infectie. Met een kuur kun je de kans verkleinen dat jij hiv-positief wordt. Die medicijnkuur heet PEP (Post Expositie Profylaxe). PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers.
Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.
Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Zijn wij niet bereikbaar? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp, bij voorkeur met een hiv behandelcentrum. In regio Limburg is dit het Maastricht Universitair Medisch Centrum.
PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen. Deze pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie.
Voor professionals
Voor professionals
(088) 11 91 888
limburg@centrumseksueelgeweld.nl
- Bereikbaar binnen kantooruren
- Dit nummer is niet bedoeld voor acute zaken en alleen voor professionals