U bevindt zich op:BurgersMilieu en gezondheid Vocht en schimmels in huis

Vocht en schimmels in huis

De lucht in huis (het binnenmilieu) is vaak ernstig verontreinigd. Dat heeft voor een deel te maken met het huis zelf. Bijvoorbeeld met de gebruikte bouwmaterialen en met de manier waarop het huis is geïsoleerd. In een vochtige woning kan schimmel ontstaan. Vocht in een woning kan ontstaan door:

  • bouwtechnische oorzaken zoals een vochtige kruipruimte, regendoorslag en lekkages of condensatie. Condensatie treedt op wanneer vochtige en warme lucht geen uitweg kan vinden; de vochtig lucht hecht zich aan koude oppervlakten zoals niet-geïsoleerde buitenmuren of ramen met enkel glas en wordt vloeibaar.
  • gedrag van bewoners: door alledaagse activiteiten in huis komt vocht (waterdamp) vrij.  Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken, drogen van de was, schoonmaken en afwassen.

Om schimmels in uw woning te bestrijden, moet de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt worden. Vocht en schimmels in uw woning kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, hoesten, benauwdheid en irritatie van ogen, neus en keel. Het is belangrijk om goed te ventileren waardoor de vochtige en vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd.

Vragen over binnenmilieu?

Heeft uw huurwoning bouwtechnische gebreken, zoals een lekkage? Vraag  de verhuurder om maatregelen te nemen. Neem bij gezondheidsklachten contact op met uw huisarts.

Hebt u een vraag over binnenmilieu en gezondheid? Neem dan contact op met GGD Zuid Limburg.

Bel of mail ons  Contact