U bevindt zich op:Burgers Milieu en gezondheid  Straling van mobiele telefoons en zendmasten

Straling van mobiele telefoons en zendmasten

We bellen en internetten steeds vaker mobiel. Tegelijkertijd vragen we ons af of de straling die daarbij uitgezonden wordt, gezondheidsrisico’s opleveren. 

Zendmasten en radiogolven

Om informatie te versturen en te ontvangen heb je zendmasten nodig. Via zendmasten worden radiogolven verstuurd met informatie zoals spraak, muziek of beelden. Radiogolven worden ook wel 'radiofrequente straling' of 'radiofrequente elektromagnetische velden' genoemd. Ook in huis hebben we allerlei bronnen die radiofrequente straling uitzenden, zoals radio en (digitale) televisie, de wifi-router, de draadloze telefoon en de ‘slimme’ meter. Op de kaarten in het antenneregister kunt u vinden waar alle zendmasten staan.

Radiofrequente straling en gezondheid 

Radiofrequente straling en gezondheid 

Wat gebeurt in het lichaam als je in contact komt met 'radiofrequente straling'?

Opwarming van het lichaam

Als er heel veel straling is, dan zou je lichaam kunnen opwarmen. Maar in Nederland is er nergens zoveel straling. De straling op straat en in huizen is veel lager dan nodig is om je lichaam op te warmen.

Elektrogevoeligheid

Sommige mensen hebben gezondheidsklachten als zij in de buurt komen van bronnen van radiofrequente straling. Dat wordt elektrogevoeligheid genoemd. De klachten die mensen noemen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, moeheid, problemen met concentreren, spierpijn, pijn in de gewrichten, huidproblemen en hartritmestoornissen. Onderzoeken hebben nog niet aangetoond dat de klachten inderdaad door radiofrequente straling komen. Waar de klachten dan wel door komen weten we ook niet. Voor mensen die de blootstelling aan radiofrequente straling zoveel mogelijk willen verminderen zijn tips te vinden op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.

Hersentumoren en mobiel bellen

Er is al veel onderzoek gedaan naar de vraag of je meer kans hebt op een hersentumor als je veel mobiel belt. Maar we weten het nog steeds niet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat de straling van mobieltjes ‘mogelijk kankerverwekkend’ is. Dat betekent dat er aanwijzingen zijn dat mobieltjes hersentumoren kunnen veroorzaken, maar dat er nog geen bewijs is dat dat ook gebeurt. Er zijn in ieder geval niet méér mensen die een hersentumor krijgen, sinds we mobieltjes zijn gaan gebruiken. Bekijk het filmpje Mobiel bellen: schadelijk of niet?  
Wilt u de straling die u krijgt van de mobiele telefoon verminderen? Bekijk de tips.

Wetenschappelijk onderzoek

Naast onderzoek naar de vraag of je meer kans hebt op een hersentumor als je veel mobiel belt, is er ook veel onderzoek gedaan naar allerlei andere mogelijke effecten op de gezondheid. Er is bijvoorbeeld gekeken naar mogelijke schadelijke effecten op de zintuigen, hersenen, zenuwstelsel, hart en bloedvaten, hormonen, het afweersysteem, de vruchtbaarheid en naar effecten tijdens de zwangerschap. Tot nu toe is geen verband gevonden tussen radiofrequente straling en deze gezondheidseffecten. Omdat er steeds nieuwe technieken en ontwikkelingen bij komen, blijft verder onderzoek nodig. 
Er zijn op internet onderzoeken te vinden die niet altijd op een wetenschappelijk juiste manier zijn uitgevoerd. Instanties zoals de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie beoordelen of onderzoek voldoet aan de wetenschappelijke eisen. Wetenschappelijk goed onderbouwde informatie is bijvoorbeeld te vinden op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.

5G: een nieuw mobiel netwerk

Vooral over 5G hebben mensen vragen. Wat is het precies en wat doet het met je gezondheid?

Kan ik de radiofrequente straling in mijn huis laten meten?

Kan ik de radiofrequente straling in mijn huis laten meten?

De GGD meet geen straling bij mensen thuis. Er zijn wel bedrijven die dat doen.  Maar het meten van radiofrequente straling is lastig, en dus duur. Vaak verkopen die bedrijven ook spullen die u of juw huis zouden beschermen tegen radiofrequente straling. Van de meeste spullen is het niet bewezen dat ze dat ook echt doen. 

Bel of mail ons  Contact