U bevindt zich op:Burgers Milieu en gezondheid  Kwik

Kwik

Kwik kan in uw woning terechtkomen als een open kwikbarometer omvalt of als een kwikthermometer, kwikbloeddrukmeter, spaarlamp of tl-lamp breekt. Daarbij kan kwikdamp vrijkomen. Het inademen van kwikdamp kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om het gemorste kwik goed op te ruimen.

Wat moet u doen als er kwik gemorst is?

  • Laat iedereen de ruimte verlaten; zeker zwangere vrouwen, kinderen en ook huisdieren. Let daarbij goed op dat niemand door het gemorste kwik en het gebroken materiaal loopt.
  • Vermoedt u dat u door het gemorste kwik of gebroken materiaal bent gelopen, doe dan uw schoenen uit, verpak ze in een plastic zak en zet ze buiten.
  • Open ramen en buitendeuren maar houd de binnendeuren van de ruimte waar kwik is gemorst, gesloten.
  • Zet de verwarming en de mechanische ventilatie uit.
  • Ga niet zomaar opruimen, maar werk volgens speciaal voor kwik gemaakte opruiminstructies van het RIVM om erger te voorkómen. 
  • Gebruik in ieder geval géén stofzuiger, bezem of stoffer en blik.

Bij een breuk van een barometer of bloeddrukmeter is het verstandig om het opruimen niet zelf uit te voeren maar dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Als u twijfelt, neem dan contact op met de GGD voor een advies op maat.

Meer vragen over kwik

In welke producten kan kwik zitten?

De verkoop van de meeste kwikhoudende producten, zoals kwikthermometers en kwikbarometers is verboden. Toch blijven kwikincidenten mogelijk. Het hebben van kwikhoudende producten is namelijk niet verboden. Vooral kwikthermometers en kwikbarometers komen nog veel voor in huishoudens en daar kunnen ongelukken mee gebeuren. Verder zijn kleine hoeveelheden kwik ook aanwezig in energiezuinige lampen zoals in spaarlampen, TL-lampen en fluorescentielampen (beamer, lcd-tv’s, laptop).

Hoe kan ik kwik herkennen?

Kwik is een zilverkleuring metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur. Kwikdruppeltjes rollen als bolletjes weg. Bij kamertemperatuur verdampt kwik. Kwikdamp kun je niet ruiken.

Hoe kun je in aanraking komen met kwik?

De kleine zilverkleurige kwikdruppeltjes rollen soms meters weg van de plek waar het product is stukgevallen en zijn soms moeilijk terug te vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld terecht komen in een vloerkleed, in de kleinste kiertjes van een gladde vloer of onder plinten enzovoort. Daar kunnen ze nog maanden kwikdampen afgeven. Het langdurig inademen van kwikdamp is niet gezond. Daarom is het belangrijk om goed schoon te maken.

Wat zijn de gezondheidsrisico's als je kwikdamp inademt?

Het ingeademde kwik stapelt zich op in de hersenen en nieren en kan zo het centrale zenuwstelsel en de nieren aantasten. Er kunnen verschillende klachten optreden, zoals vermoeidheid, trillende oogleden, lippen en vingers, hoofdpijn en psychische problemen. Gezondheidseffecten zijn over het algemeen tijdelijk, maar bij een zeer hoge blootstelling kan de gezondheidsschade ook blijvend zijn. Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen. Ook zwangere vrouwen vormen een risicogroep omdat kwikdamp schade kan toebrengen aan het ongeboren kind.

Wat kan ik zelf doen om gezondheidsrisico's te voorkomen?

Als u kwikhoudende producten in huis heeft, is het natuurlijk het beste om vooraf al een opruiminstructie te lezen en klaar te hebben liggen, voor het geval dat. Om problemen te voorkomen is het nog beter om uw oude kwikthermometer of -barometer als klein chemisch afval in te leveren. Voor beide producten zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt.

Waar kan ik terecht met vragen over gezondheid?

Hebt u een vraag over binnenmilieu en gezondheid? Neem dan contact op met de GGD Zuid Limburg. Neem bij gezondheidsklachten contact op met uw huisarts.

Bel of mail ons  Contact