U bevindt zich op:Burgers Milieu en gezondheid  Kwik

Kwik

Kwik kan in uw woning terechtkomen nadat een kwikthermometer, kwikbarometer, kwikbloeddrukmeter, spaarlamp of tl-lamp breekt. Daarbij kan kwikdamp vrijkomen. Het inademen van kwikdamp kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om het gemorste kwik goed op te ruimen.

Wat moet u doen?

  • Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en ook huisdieren) en let er daarbij goed op dat niemand door het gemorste kwik kan lopen.
  • Open ramen en buitendeuren maar houd binnendeuren, van de ruimte waar kwik is gemorst, gesloten.
  • Gebruik in ieder geval géén stofzuiger.
  • Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit.
  • Ga niet zomaar opruimen, maar werk volgens speciaal voor kwik gemaakte opruiminstructies om erger te voorkómen.

Soms is het verstandig om een speciaal bedrijf te laten schoonmaken. Als u twijfelt, neem dan contact op met de GGD voor een advies op maat.

Meer vragen over kwik

Wat zijn de gezondheidsrisico's als je kwikdamp inademt?

Het inademen van kwikdamp kan de gezondheid aantasten. Deze damp komt vrij uit het gemorste vloeibare kwik. Het ingeademde kwik stapelt zich op in de hersenen en nieren en kan zo het centrale zenuwstelsel en de nieren aantasten. Er kunnen verschillende klachten optreden, zoals vermoeidheid, trillende oogleden, lippen en vingers, hoofdpijn en psychische problemen. Gezondheidseffecten zijn over het algemeen tijdelijk, maar bij een zeer hoge blootstelling kan de gezondheidsschade ook blijvend zijn. Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen. Ook zwangeren vormen een risicogroep omdat kwikdamp schade kan toebrengen aan het ongeboren kind.

In welke producten kan kwik zitten?

De verkoop van de meeste kwikhoudende producten, zoals kwikthermometers en barometers is verboden. Toch blijven kwikincidenten mogelijk. Het hebben van kwikhoudende producten is namelijk niet verboden. Vooral thermometers en barometers komen nog veel voor in huishoudens en daar kunnen ongelukken mee gebeuren. Verder zijn kleine hoeveelheden kwik ook aanwezig in energiezuinige lampen zoals in spaarlampen, TL-lampen en fluorescentielampen (beamer, lcd-tv’s, laptop).

Hoe kan ik vloeibare kwik volledig verwijderen?

Het is noodzakelijk om goed schoon te maken! Vloeibare kwik is heel moeilijk volledig te verwijderen. De kleine zilverkleurige kwikdruppels rollen soms meters weg van de plek waar het product is stukgevallen en zijn moeilijk terug te vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld terecht komen in een vloerkleed, in de kleinste kiertjes van een gladde vloer, onder plinten, enzovoorts. Daar kunnen ze nog maanden uitdampen (kwikdamp vormen).

Wat kan ik zelf doen om gezondheidsrisico's te voorkomen?

Als u kwikhoudende producten in huis heeft, is het natuurlijk het beste om vooraf al een opruiminstructie te lezen en klaar te hebben liggen, voor het geval dat. Om problemen te voorkomen is het nog beter om uw oude kwikthermometer of -barometer als klein chemisch afval in te leveren. Voor beide producten zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt.

Waar kan ik terecht met vragen over gezondheid?

Hebt u een vraag over binnenmilieu en gezondheid? Neem dan contact op met GGD Zuid Limburg. Neem bij gezondheidsklachten contact op met uw huisarts.

Bel of mail ons  Contact