U bevindt zich op:Burgers Milieu en gezondheid  Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli kan men op een groot aantal eikenbomen eikenprocessierupsen aantreffen. Na contact met de brandharen van deze rupsen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Eikenprocessierups

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes, waarna ze een aantal keren vervellen totdat ze in juli volgroeid zijn. Na de derde vervelling, tussen half mei en eind juni, krijgen de rupsen de sterk irriterende brandharen. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder (zonder brandharen).

Hoe herken ik bomen met eikenprocessierupsen?

U kunt eikenbomen met eikenprocessierupsen herkennen aan de nesten op de stammen: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Wij adviseren u dringend deze niet aan te raken! De brandharen veroorzaken jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen. Maar ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan. Ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Welke gezondheidsklachten kan ik krijgen?

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Wanneer u in contact komt met brandharen kunnen binnen een paar uur klachten ontstaan, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Wat is eraan te doen?

Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkom je problemen?

Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, welke kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

In welke periode veroorzaakt de eikenprocessierups overlast?

De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus

Bel of mail ons Contact