U bevindt zich op: Home /Burgers /Infectieziekten en hygiëne /Tuberculosezorg / Wat is een BCG-vaccinatie

Wat is een BCG-vaccinatie?

Een BCG-vaccinatie is een inenting met levende, verzwakte TBC-bacteriën. Deze zorgen ervoor dat het lichaam afweerstoffen tegen de bacterie maakt. De BCG-vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen het ontstaan van tuberculose, maar beschermt wel tegen mogelijke ernstige gevolgen van de ziekte, zoals hersenvliesontsteking. Deze ernstige gevolgen komen vooral bij kinderen voor. De BCG-vaccinatie kan al op zeer jonge leeftijd worden gegeven en worden gecombineerd met andere vaccinaties.

Wat gebeurt er bij een BCG-vaccinatie?

Bij een BCG-vaccinatie wordt er in de huid van de linker bovenarm een klein beetje vloeistof met verzwakte TBC-bacteriën gespoten. Op de plaats van de vaccinatie kan na 4 tot 8 weken een zweertje ontstaan. Daar kan wat vocht of pus uitkomen. U kunt het zweertje afdekken met een droog gaasje. Als het geneest, ontstaat er een klein litteken.

Na de vaccinatie duurt het ongeveer 6 tot 8 weken voordat u afweer tegen tuberculose hebt opgebouwd.
Meer informatie over de BCG-vaccinatie vindt u in de folder BCG-vaccinatie en tuberculose (PDF, 1.371 kB) van KNCV Tuberculosefonds.

Tuberculinehuidtest

Voor de vaccinatie wordt vaak een tuberculinehuidtest (Mantouxtest) gedaan om vast te stellen of u al afweer tegen tuberculose hebt. Als dat zo is, betekent dat dat u al eerder een BCG-vaccinatie of TBC-besmetting hebt gehad. In dat geval is de BCG-vaccinatie niet meer nodig.

Meer informatie over een tuberculose-infectie vind je op de website van KNCV Tuberculosefonds.

Stuur door

Stuur deze informatie door

stuurartikeldoor

Data