U bevindt zich op: Home /Burgers /Infectieziekten en hygiëne /Onderwerpen a tot z infectieziekten / Teken en de ziekte van Lyme

Teken en de ziekte van Lyme

Teek in 4 stadia op duimnagel

Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Bent u in het groen geweest, controleer dan of er teken op uw huid of kleding zitten. Het is belangrijk om een teek te herkennen en zo snel mogelijk te verwijderen.
Teken kunnen namelijk besmet zijn met de borreliabacterie. Door een beet van een besmette teek, kunt u de ziekte van Lyme krijgen.

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek ziet er uit als een klein, plat spinnetje, 1 tot 3 millimeter groot. Volgezogen met bloed is de teek ongeveer zo groot als een erwt.
Teken komen in het hele land voor: in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden en parken. Maar ook in uw tuin kunt u in aanraking komen met teken. Ze nestelen zich het liefst op warme vochtige plekken:

  • in knieholte, oksel, bilspleet of lies
  • bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en rond de oren.

Controleer daarom regelmatig op teken als u of uw kinderen in de natuur of in de tuin geweest zijn. Om kinderen te leren wat teken zijn, waar ze zitten en wanneer je op teken gecontroleerd moet worden, is er nu een computergame Teek Control.

RIVM-app ‘Tekenbeet’

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en in de App Store (Iphone). Met deze app kunt u opzoeken hoe teken eruit zien en wat u moet doen om teken correct en snel te verwijderen. U kunt deze app ook buiten, zonder internetverbinding, gebruiken.

Ziekte van Lyme

Niet iedere beet van een besmette teek leidt tot de ziekte van Lyme. Als een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met uw huisarts of behandeling nodig is. Houd na een tekenbeet de plek van de beet drie maanden lang in de gaten. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode, ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet (Erythema Migrans). Vaak gaan de verschijnselen van de ziekte van Lyme gepaard met griepachtige klachten.

Stuur door

Stuur deze informatie door

stuurartikeldoor

Data