U bevindt zich op: Home /Burgers /Infectieziekten en hygiëne /Onderwerpen a tot z infectieziekten / Coronavirus MERS-CoV

Coronavirus MERS-CoV

MERS

In mei 2014 werden voor het eerst patiënten met MERS in Nederland opgenomen. MERS is een nieuw corona-virus (MERS-CoV). De bron is nog onbekend. Wat wel bekend is, is dat patiënten het virus hebben opgelopen in het Midden-Oosten. Het risico voor een reiziger op besmetting is echter heel klein.

Wat is MERS-CoV?

Dit nieuwe coronavirus (MERS-CoV) kan zeer ernstige luchtwegklachten veroorzaken. De verschijnselen zijn onder andere koorts, hoesten, kortademigheid, longontsteking en diarree. De bron is nog onbekend. Er wordt veel onderzoek verricht naar de manier waarop patiënten het virus precies oplopen. Dromedarissen in het Midden-Oosten spelen hierbij een centrale rol.

Meer informatie

Toon alles / Verberg alles

Hoe wordt MERS-CoV overgedragen?

Het virus wordt zelden van mens op mens overgedragen. Het grootste risico hierop is binnen het ziekenhuis. Het MERS-Coronavirus wordt voornamelijk van mens op mens overgedragen door hoesten en niezen van een besmette patiënt. Via kleine druppeltjes komt het virus dan bij een ander persoon terecht. Vooral mensen met een slechte gezondheid en daardoor verminderde weerstand worden sneller ziek dan een gezond persoon.

Wat zijn risicogebieden?

Het virus werd in september 2012 ontdekt en komt voor in het Midden-Oosten: Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman, Jordanië, Bahrein, Israël, Irak, Koeweit, Libanon, Palestina en mogelijk ook in omliggende gebieden. In 2015 was er een uitbraak van MERS-coronavirus in Zuid-Korea. Sinds 2012 zijn er wereldwijd ruim 1733 patiënten met MERS-infectie gemeld bij de World Health Organization (WHO). Bijna al deze patiënten hebben MERS in de genoemde gebieden opgelopen. Van deze patiënten zijn 628 personen overleden.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein. Reist u naar het Midden-Oosten, neem dan de volgende hygiënemaatregelen:

  • Vermijd contact met zieke mensen en zieke, dieren (met name dromedarissen en kamelen). Vermijd ook contact met dierlijke afvalproducten zoals mest, urine of speeksel.
  • Eet of drink geen rauwe dierlijke producten (onder andere dromedarismelk).

De actuele reisadviezen en ook de hygiëneadviezen voor het Midden-Oosten vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Reist u naar Mekka?

Het LCR adviseert mensen met een zwakke gezondheid met hun behandelend (huis)arts te overleggen of het maken van een reis naar Mekka op dit moment verstandig is. Het gaat dan om mensen met bijvoorbeeld suikerziekte of chronische longaandoeningen, nierziekten of stoornissen in het afweersysteem. Daarnaast adviseert Saoedi-Arabië ook zwangeren, kinderen jonger dan 12 jaar en ouderen boven 65 jaar de reis uit te stellen.

Het LCR biedt informatie (inclusief maatregelen tegen Mers-CoV) via de brochure Reizigersinformatie voor reizigers naar Mekka (PDF, 150 kB).

U heeft klachten na de reis. Wat moet u doen?

Reisde u naar het Midden-Oosten en bent u tijdens de reis of binnen 2 weken na terugkeer gaan hoesten, kortademig geworden en hebt u koorts of diarree gekregen? Neemt u dan contact op de huisarts. Vermeld daarbij altijd dat u in het Midden-Oosten hebt gereisd en geef aan of er contact met dieren of zieke personen is geweest.

Moeten artsen MERS-coronavirus melden?

Omdat het MERS-coronavirus nog maar relatief kort geleden is ontdekt, is er nog weinig informatie over de manier waarop het virus verspreid wordt. De overheid wil eventuele patiënten met MERS-coronavirus in Nederland zo snel mogelijk opsporen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De specialist in het ziekenhuis is daarom verplicht om een patiënt die wordt verdacht van een besmetting met het MERS-coronavirus, direct bij de GGD te melden.

Stuur door

Stuur deze informatie door

stuurartikeldoor

Data