U bevindt zich op:BurgersAmbulance Ambulancezorg

Ambulancezorg

De ambulancezorg van de GGD Zuid Limburg staat 24 uur per dag klaar om medische hulp te verlenen. In geval van acuut levensgevaar moet er binnen vijftien minuten ambulancezorg ter plaatse zijn. Bij een spoedgeval zonder direct levensgevaar wordt er binnen dertig minuten ambulancezorg gegeven. Achter elke ambulance die voorbij rijdt, zit een hele organisatie. De onderstaande animatie geeft er meer informatie over.

Alleen een ambulance als het nodig is

Alleen een ambulance als het nodig is

Het aantal ambulances in Nederland is beperkt. Voor mensen die onmiddellijk zorg nodig hebben, moet er altijd direct een ambulance beschikbaar zijn. De verpleegkundig centralist op de meldkamer ambulancezorg beoordeelt of er een ambulance gestuurd moet worden.

Maak ruimte voor de ambulance

Maak ruimte voor de ambulance

De centralisten van de meldkamer ambulancezorg sturen niet zomaar ambulances met zwaailicht en sirene de weg op. Het is in principe verkeersonveilig, omdat ze hard en door rood licht rijden. Weggebruikers zijn verplicht een ambulance met zwaailicht en sirene vrije doorgang te verlenen. Zo doet u dat:

  • Rij rustig verder tot er een mogelijkheid is om ruimte te maken. Wissel bijvoorbeeld van baan of rijd een zijweg in. Geef daarbij richting aan.
  • Alleen als het veilig is, mag u stoppen.
  • Ga op de linker rijstrook uiterst links rijden en op de rechter rijstrook uiterst rechts.
  • Rijd niet onverantwoord hard. De ambulancechauffeur weet dat u uw best doet om ruimte te maken.
  • Houd op de snelweg altijd de vluchtstrook vrij.
  • Volg nooit een met spoed rijdende ambulance. Deze moet soms plotseling remmen en daar is het overige verkeer niet op bedacht. Dit is levensgevaarlijk!

Voor elke patiënt de juist zorg

Voor elke patiënt de juist zorg

Niet elke patiënt heeft dezelfde zorg nodig. Om zorg op maat te kunnen leveren, heeft de ambulancezorg in Zuid-Limburg de beschikking over verschillende voertuigen.

Samenwerking met Belgische en Duitse hulpdiensten

Samenwerking met Belgische en Duitse hulpdiensten

De ambulancezorg in Zuid-Limburg werkt samen met Belgische en Duitse hulpdiensten. Soms kunnen zij sneller ter plaatse zijn. Dat geldt met name voor delen van het Duits-Nederlandse grensgebied. Als elke seconde telt, kan het zijn dat u wordt geholpen door een Duitse ambulance (Rettungswagen). Dat gebeurt zo’n 300 keer per jaar.

Nazorg voor betrokkenen

Nazorg voor betrokkenen

Slachtoffers, omstanders of familieleden die na een ambulance-inzet behoefte hebben aan een gesprek kunnen tijdens kantooruren contact opnemen met het secretariaat van de ambulancezorg.

U kunt zelf ook helpen

U kunt zelf ook helpen

Wanneer iemand in Limburg wordt getroffen door een hartstilstand, roept de meldkamer ambulancezorg burgerhulpverleners/AED-vrijwilligers die in de buurt zijn op via hun mobiele telefoon. In afwachting van de ambulance starten zij de reanimatie of halen de dichtstbijzijnde AED. Hoe meer mensen hier aan meedoen, hoe meer levens gered kunnen worden. De korte film van Hart voor Limburg met de titel 'Samen redden we meer levens' laat goed zien hoe dit in de praktijk kan gaan.

Meer informatie en aanmelden als vrijwilliger: www.hartslagnu.nl.

Bel voor meer informatie Contact